Ekonomi

prof. Dr. Aydın: Hamsi somon balığının yemi oldu

ORDU Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Bu yıl yakaladığımız hamsiyi insan gıdası olarak tüketemedik. Fabrikalarda hammadde olarak kullandık. Karadeniz’de avladığımız Türk somonu. Biz hamsi yiyemiyoruz, onlar somon yiyor.”

1 Eylül’de denizlerde başlayan av sezonu sona eriyor. Karadeniz’de palamutun merhametiyle sezonu açan balıkçılar hamside umduğunu bulamadı. Karadeniz’de avlanabilir boyu 9 cm’den az olan hamsi populasyonu olumsuz etkilenmiştir. Ordu Büyükşehir Belediyesi Balık Hali’nden derlenen bilgiye göre, hamsi avcılığında yaşanan azalma bu yılki rakamlara da yansıdı. Kentte 2021’de yaklaşık 1 milyon kilo hamsi yakalanırken, 2022’de bu sayı 716 bin 640 kilograma geriledi.

ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, Marmara Bölgesi’nde şubat ayında uygulamaya konulan hamsi av yasağının Karadeniz Bölgesi’nde de uygulanması gerektiğini söyledi. Her iki bölge için de yasağın uygulanmasının doğru bir karar olacağını belirten Prof. Aydın, “Sezon başladığında Kasım ayında ilk avı yakalamaya başladığımızda hamsi boylarında çok az bir azalma oldu. Ancak hamsi avcılığı zaten yasaklanmadı. Bu kasım ayında hamsi boyları çok küçük. küçük boylarla bu dönemin geçeceğini belli etmiş ama o yine de bu önlemi alabilmiş.Biz alamıyoruz.Yaptığımız türk somonunun yemi oldu.Ne gariptir ki biz hamsi yiyemiyoruz,o somon yiyor. .Normal kurallara göre bu hamsiler insan gıdası olarak tüketilmeli.Son zamanlarda hamsi stokundaki çöküşten sonra hamsiyi fabrikalarda değil de insan gıdası olarak tüketmek kesinlikle gerekli bence.Hala neden besliyoruz anlamıyorum. Hamsiden somona fabrikalarında balık varken, besin değeri yüksek olan bu balık türü ve Türk insanı tarafından en çok sevilen balıktır” dedi. prof. Aydın, “Bu nedenle gelecekte hamsinin kesinlikle yasaklanacağını söyleyebilirim. Bu böyle devam etmeyecek. Bundan sonraki dönemde yakalayacağımız iri hamsileri alışılmışın altında bulma şansımız yok. Kurallar çünkü biz onları bu yıl Karadeniz’de öldürdük, şu anda Gürcistan’ın Abhazya bölgesinde kesiliyorlar.Kimse hamsi hikayesi anlatmasın öyle olacak.Gelecek yılın hamsilerini şu anda fabrikalarında imha ettik. .Stoklarımız ciddi anlamda düşme eğiliminde.Bu düşüşü düzeltmenin tek yolu hamsiyi tahmini 2 yıl tamamen yasaklamak.Önümüzdeki seçeneklerden biri.Çünkü bence tamamen yasaklanmanın yolu bu. küçük boy hamsi avcılığını zamanında yasaklayamazsak daha gerçektir.Sonunda balıkçı bundan zarar görür ama bu mağduriyetin sebebi balıkçının kendisidir.Hamsi stoklarını sürdürebileceğiz, dedi.

Aydın, hamsi stoklarındaki düşüşün ardından balıkçıların istavrit avcılığına yöneldiğini, bu duruma bağlı olarak istavrit stoklarında azalma olabileceğini sözlerine ekledi.

bozcaadahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu